Jeg kunne ikke gå

Da jeg gikk gravid i 2012 våknet jeg en November morgen, jeg hadde så vanvittige smerter i ryggen.

Jeg hadde faktisk vært ute på julebord med jobben min kvelden i forveien. Med termin i slutten av Februar var det null problem. Følte meg fin i formen.

Smertene strålte utover føttene da jeg våknet. Jeg var sikker på at nå, ja akkurat nå var jeg i ferd med å bli lam.Jeg kavet og vrengte på meg, klarte ikke å snu meg.  Etterhvert fikk jeg kommet meg opp, og fikk time til lege.

Jeg tror aldri jeg har vært så redd før.. for en maktesløshet, å ikke kunne bevege seg. Hodet ville alt, men kroppen fungerte bare ikke som den skulle.

Fra slutten av  November til 10.Januar 2013, gikk jeg på krykker. Jeg klarte og gå på do en gang til dagen, og jeg klarte å gå en knapp tur ut hver dag med ungene etter de kom fra barnehagen. Dette var noe jeg var bestemt på å få til, hver dag! Uansett hvor jævlig dagen hadde vært pga smerte, skulle ikke bekkenet ødelegge gleden ungene fikk på vår faste tur.

Jeg var fast bestemt på at når babyen var født, skulle jeg jobbe alt jeg kunne for å komme på beina igjen.Og det har jeg klart!

IMG_0152

Det er fortsatt mange ulike øvelser jeg ikke klarer pga jeg ikke er like bra i form som før. Men jeg kommer meg.Heldigvis. Unner ingen å oppleve slike smeter.

Bekkenløsning er ikke å spøke med. Tenker ofte på hvor heldig jeg er som bare kjenner vondter i bekken,føtter og rygg,men funger greit. Det er mange der ute som ikke har det like bra. 

Å være fattig i 2016! 

De fleste vet om noen som er fattig.. Men ikke alle er klar over det.. Det er ikke alltid lett å skille mellom de som har det bra og de som sliter..


De som kjøper bleier og grøt til barna, men ikke har råd til å kjøpe mat til seg selv. De som aldri klager,men står på! For de vet at hverdagen SKAL bli bedre.. De vet at noen mnd blir alt bra. Bare man får feriepenger!

Så mens andre planlegger en flott tur til syden, planlegger de en flott middag,og et stappet kjøleskap!

Ungene møter opp på skolen, fulle i skam, de har ikke vært noen steder!! Kun hjemme!

Det er slik mange barn og voksne ser det! KUN hjemme!! Men det er jammen ikke bare! Barna har fått kost seg med masse deilig mat, foreldrene får kommet på beina med litt ekstra i lommeboka. Og ungene har fått kost seg med sin fine familie.

Ferie er tid for kos og hygge, om man er fattig eller rik, har vært i syden eller ikke!

Det å kalles fattig i 2016 kan bety mye, noen tenker at fattige lever på gata. Andre ser på naboen som ikke har flott bil,og rett stil som fattig.Hva er definisjonen på fattig?

Jeg  er  spent på å høre hvordan første skoledag for mine to blir.. For vi har ikke vært i syden.

Jeg er utskjemt!! 

Det er visst bare å innse at disse tre ukene med ferie er over!! Jeg er blitt helt utskjemt med å få lov til å ligge i senga til hvertfall 07:30 hver morgen hele ferien! Til tross for fire unger fra 1,5 til 8år!!

Og idag… Opp kl 04:45 for å være på jobb kl 06:00!
Jeg er helt dårlig!! Seriøst..jeg tror ikke jeg var våken før jeg hadde frokostpausen kl 9:00 idag! Huff, nei her må man legge seg tidligere fremover!

Å være fornøyd med seg selv

Å kjenne at du betyr noe,følelsen av ro og glede..
Hos meg kan denne følelsen svinge veldig fort.
Noen dager er man på topp,andre dager kunne ikke dagen blitt verre!
Man prøver så godt man kan å ikke la dette gå utover andre, spesielt ikke de man er glad i.
Lettere sagt enn gjort?

image
Jeg er en person med uendelig behov for kontroll,rutiner, og at ting blir gjort som jeg har planlagt.
Jeg blir rett og slett veldig urolig og stresset om ikke ting kan gjøres som jeg har planlagt.

Heldigvis er dette noe som ikke plager meg like mye etter jeg fikk barn,og jeg får brukt planleggingen over til noe positivt. Jeg er alltid foran når hva barna trenger, hva vi må ha med og hvor vi skal osv.
det handler om å se det positive i hver sak ?

Den bese eller den verste?

Søndag!

Søndager får meg til å kjenne litt ekstra på alt det gode og kjekke vi gjør sammen. Får meg til å bli litt ekstra glad i alle rundt meg. Elsker nok familien litt ekstra på Søndager. Nesten som Fredag,dagen når man kan komme hjem og bare bestemme ALT selv. Ingen jobb,ingenting mas og kjas!

image

På en annen side er nok Søndager den dagen hvor jeg gruer meg mest til å stå opp og til å legge meg..

Det er denne dagen som gjør at Helga er over..og jobb ,skole og barnehage er en del av livet igjen!

og en ny nedtelling til helg..

Kan man elske alle barna likt?

Helt siden jeg ble Mamma for første gang er dette noe jeg har tenkt veldig på.  Hjemme merket jeg aldri noe favorisering blant oss søsken.

image

Da jeg var fem år gammel flyttet en ny familie inn i nabolaget, en helt vanlig familie. 3 barn og 2 voksne. Men det som var spesielt her var at det var det minste barnet som var favoritten. Dette barnet hadde ALT, Fikk ALL oppmerksomhet, var med på ALT, hadde alltid nye klær osv.

Søsknene til dette barnet var svært sjalu, og vi nabounger som så dette utenfra hadde ingen problem med å se hva som forgikk i dette huset.

Jeg har tenkt mye på hvordan søsknene til dette barnet må ha hatt det. Følelsen av å komme stolt hjem og skal vise Mamma og Pappa noe, og de ikke engang registrerer at du kommer inn dørene. Du begynner å trasse og ødelegge ting som tilhører familiemedlemmer. Eneste oppmerksomheten du til slutt ender opp med å få er viss du utrangerer, og gjør fæle ting.Tenk hva dette gjør med et barn.

Jeg føler selv at jeg er veldig flink på å Elske dem alle likt. Men på hver sin måte,for hvem de er. Og jeg håper at jeg gjør det på en måte som de kan tenke tilbake på som en bra en!

Kjenner jeg må gi mine søte små litt ekstra kos nå.Alle fire <3

 

Jordmor fra helvete..

Sånn føltes det ut.

04.04.2008 ankommer en snart 23år gammel jente fødeavdelinga, vannet har gått,og hun har store smerter.

Hun blir møtt av en ok Jordmor som vil ta litt forskjellige undersøkelser.Dette blir gjort, og hun blir bedt om å vente.Ut på gangen går de, vannet går flere ganger, det føles veldig ubehagelig å bli sittende på gangen på denne måten.

Etter en stund får hun beskjed om at det ikke er noe ledig fødestue,og ingenting hjelper bedre enn å gå rundt en times tid, mens kroppen får jobbe. Hun har veldig vondt i ryggen,og så absolutt ikke for seg at dette skulle bli sånn.

De blir gående rundt på sykehuset denne timen, og hun får så ned press,hun må innom flere toalett før hun kommer seg opp til fødeavdelinga igjen.De får utdelt en fødestue som nettopp er blitt brukt.Det er et-par bloddråper på gulvet idet de går inn. Vaskepersonell er i rommet.

De blir  møtt av den sureste og strengeste Jordmoren du kan tenke deg! Hun ville ikke ta noen form for sjekk, og ikke mente hun at jenta hadde effektive rier.

Denne erfarne Jordmoren, godt oppi årene,kunne nemlig se på jenta, at hun ikke hadde effektive rier. Da hadde jenta laget masse lyd, og da kunne hun blitt skikkelig undersøkt.

Jenta har ikke for vane å skrike å vise smerter, jenta er flink til å holde ting for seg selv.

Jordmor sier at om jenta faktisk har vondt, kan hun få lov til å ligge i badekar. Jentas rier bygger seg opp, hun begynner å føle seg skikkelig uvel. Huden på fingrene og tærne er begynt å ligne en bestemors. Og det lange mørke håret er bare en stor floke. Leppene er tørre som bark, og kroppen verker.Mannen hjelper til med å hente vann og isbiter, dette hjelper her og nå.Men jenta er fortsatt svært uvel og sliten. Hun har vært oppe i nermere 19timer nå, 19 timer fra vannet gikk.

Etter 4 timer i badekar begynner alle rier å dabbe av, jenta begynner å kjenne at hun vil sove. Hun kjenner seg så sliten så sliten. Er det over snart? Er babyen ute? Jenta begynner å forsvinne inn i sin egen verden. Jordmora kjenner ikke jenta, og vet ikke når det er noe galt. Jordmora vet heller ikke hvor mange cm åpning jenta har fått, og hun vet heller ikke hvordan det går med babyen.

Mannen begynner å reagere, jordmor går med på å sjekke jenta. Jenta har nå 8cm åpning. Og ingen rier, riene har stoppet.

Jordmor nærmer seg vaktslutt, men har ikke lengre tid til å forlate rommet. En jordmor til ankommer rommet, vel uvitende om første jordmors oppfatning av jenta. Det settes dobbelt drypp på jenta for å få gang på riene, jenta blir bedt om å stå, lene seg inntil sykehussenga, og bare stå der mens dryppet virker.

Dryppet virker, det virker så raskt at jenta ikke klarer å stå, hun holder på å falle rett i bakken. Nye jordmoren ser dette, og får lagt jenta i senga. Kobler så lystgass klar til bruk, jenta prøver. Lystgass virker ikke, hun holder på å hyper ventilere av lystgassen. Hun er svimmel og kvalm fra før.

Jenta har det ikke bra, men alle er fokusert på babyen, babyen er på vei. 20min etter at jenta fikk drypp er en velskapt prinsesse født. 3120gr ,49cm, ho 32cm,helt perfekt.

Jenta er fortsatt helt elendig, men hun smiler tappert da babyen blir lagt på magen. Jenta er svimmel, og føler hun svever, hun må spy, hun må sove.

Den første jordmoren har forsvunnet,jenta registrerte aldri når hun forsvant fra rommet. Jordmor ser på jenta, med et ser hun at noe er galt, hun legger en veneflon i armen på jenta, etter å ha lest at jenta har ligget så lenge i badekar. Jordmor sier også at jenta nok ikke burde vært i badekar etter at vannet var gått. Jenta har fått en infeksjon i kroppen.

Etter at fødselen er over får jenta likevel lov å sove på Barselhotellet sammen med Mann og barn. Hun er overlykkelig, og lover seg selv at hun aldri skal fortelle noen om at hun fortsatt er helt elendig i form. Det går nok over, det gjør jo alt.

Jenta er i dag 4barns Mamma med 2 fantastisk flotte fødsler, og 2 fødsler som hun opplevde som svært skremmende, og begge ganger ble jordmor oppfattet som å ha lite kontroll, tro at alle er like, og ha lite handlings kraft.

Som førstegangsfødende opplevdes dette svært skremmende, og jeg var livredd da jeg oppdaget bare 9mnd senere at jeg var gravid med nr2. Heldigvis ble neste fødsel fantastisk flott i motsetning.

Som en åpen bok..

Helt siden jeg var liten har jeg fått høre at jeg er som en åpen bok. Ikke at jeg nødvendigvis forteller mest om meg selv, eller ting som skjer rundt meg. Men heller at jeg har et uttrykk som viser veldig godt dersom jeg er lei meg, sint, irritert eller glad.

Mange ganger er det lettere å holde ting inni seg, og bare heller gå irritert, lei eller sint. Det meste går over, eller?

Noen ganger er det ikke alltid sånn,at alt går over av seg selv.Og det og ikke snakke om ting er ikke alltid til det beste.

Jeg ser at sønnen min har mange av de samme trekkene som meg. Ofte blir han veldig lei, uten å egentlig utdype dette noe. Men vi ser på hele han at noe er i gjerde.image

Jeg tenkte mye på dette når han startet på skolen.Da det ikke alltid er like lett å fange opp alt i skolen som feks i barnehagen.

Etter elevsamtalen med læreren første gang,ble jeg så utrolig imponert over hvor flink denne læreren var til å se hver elev.

Læreren fortalte meg at jo, hun hadde lagt merke til at sønnen min ikke var så flink å fortelle, og si fra om det var noe. Men at en merket det på hele ham,dersom han satt inne med noe.Jeg kjente med ett at jeg kunne senke skuldrene.

Godt og betryggende for Mammahjertet.